10 martie 2013

Icoana Duminica Tuturor Sfintilor


Duminica Tuturor Sfintilor

[Evr. 11, 33-40; 12, 1-2; Mt. 10, 32-35, 37-38; 19, 27-30]. Sfanta Biserica savarseste pomenirea sfintilor in toatet zilele anului; dar intrucat sunt si bineplacuti ai lui Dumnezeu care s-au nevoit nestiuti de nimeni, nedescoperiti Bisericii, aceasta, cu telul de a nu-I lasa lipsiti de cinstire, a randuit o zi in care proslaveste pe toti cei ce din veac au bineplacut lui Dumnezeu, ca sa nu ramana nici unul neproslavit de ea.
Biserica a legiuit ca aceasta proslavire sa se faca indata dupa Pogorarea Sfantului Duh fiindca toti sfintii s-au sfintit si se sfintesc prin harul Sfantului Duh.
Harul Sfantului Duh aduce pocainta si iertarea pacatelor, tot el calauzeste in lupta cu patimile si poftele, incununand aceasta nevointa prin curatie si nepatimire.
In acest chip apare o faptura noua, potrivita pentru cerul nou si pamantul nou. Asadar, sa urmam si noi cu ravna sfintilor lui Dumnezeu !
Cum se poate face asta, ne invata Evanghelia de azi : ea cere sa marturisim fara teama credinta in Domnul, sa Il iubim mai presus de orice, sa ridicam crucea lepadarii de sine si a lepadarii din inima de toate.
Asadar, sa punem inceput potrivit celor aratate !

 din “Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an”
Sfantul Teofan Zavoratul
Editura Sophia

Niciun comentariu: